In 1965,Randy Gardner,un elev de liceu in varsta de 17 ani,a avut curiozitatea sa gaseasca raspunsul la aceasta intrebare.Experimentul sau avea sa constituie un record mondial,subiectii participanti la studiul sau au fost tinuti treji intre 8-11 zile.Cu toate acestea,nici unul dintre subiectii participanti nu a suferit probleme medicale,neurologice sau psihiatrice serioase.In schimb,toti subiectii prezentau deficite progresive in concentrare,motivatie,perceptie si alte procese mentale odata cu cresterea deprivarii de somn.Dupa 1-2 zile de somn,toti participantii s-au refacut.
Somnul adecvat,in conformitate cu ritmul tau circadian par a reglementa un numar mare de sisteme ale organismului.Lipsa somnului perturba aceste sisteme ale organismului.
Grasimea si Obezitatea
Mai multe studii au fost efectuate,insa noi uitam de importanta legaturii dintre somn si grasimea corporala.Se pare ca exista o corelatie inversa (mai putin somn noaptea poate fi asociat cu mai multa grasime in organism) care este asociata cu mai multa grasime acumulata in organism intr-o perioada de 5 ani.
Exceptand posibilii factori de confuzie,aceasta asociatie se extinde dincolo de genomul uman si pare sa persiste dupa controlul demografic,stilul de viata,munca si factori de sanatate.
Desi cercetarea corelatie nu este concludenta,se pare ca exista o relatie persistenta intre mai putin timp de somn si mai multa grasime.Aceasta asociere persista dupa control pentru cei mai previzibili agenti intricati si este probabil legat de timpul alocat somnului pe noapte.
Lipsa somnului
In timpul restrictiei calorice intentionate (pierderea de grasime prin diete) se pare ca are loc o reducere a somnului cu circa 3 ore si este asociat cu un efect nefavorabil nutritiv.In timpul dietelor,lipsa somnului poate afecta negativ partitionarea de nutrienti in organism.
La momentul actual,lipsa somnului pare sa creasca foamea si poate fi foarte semnificant atunci cand lipsa somnului coexista cu un aport caloric redus.In alte cazuri ale sanatatii la femei,acest lucru a fost cuantificat cu o crestere aproximativa de 20 % a consumului de energie voluntar ( si o usoara crestere a greutatii corporale de 0.4 kg in aproximativ 4 zile).Oamenii de stiinta au observat ca lipsa somnului duce si la cresterea circulatiei leptinei (hormon care regleaza metabolismul si are impact major asupra greutatii corpului) cu 29%.
Lipsa somnului,in timp,poate duce la o crestere foarte mare in greutate (efectul secundar ar fi probabil foamea,care creste in lipsa somnului),desi lipsa somnului pe termen scurt,chiar pare a impiedica incercarile de pierdere a grasimii prin reducerea procentului de pierdere in greutate,care este masa de grasime din organism.Lipsa somnului poate produce si efecte neurologice si chiar poate duce la depresie.
Sensibilitate la Insulina
Exista o corelatie intre somnul anormal si sindromul metabolic,cu mai putin somn si mai multe situatii neregulate de somn,fiind corelata pozitiv cu aparatia comorbiditatilor de sindrom metabolic (rezistenta la insulina,hipertensiune arteriala,obezitate).Extinderea rezistenta la insulina,aparatia crescuta de diabet zaharat este observata la persoanele care nu se odihnesc indeajuns,desi se pare ca exista un risc crescut pentru ambele cazuri cand vine vorba de lipsa somnului.
Somnul insuficient sau somnul in exces sunt asociate cu o rezistenta la insulina si un risc crescut de diabet.Persoanele care se odihnesc 7-8 ore pe noapte au un risc foarte scazut de a se imbolnavi de diabet.
Androgenii
Timpul alocat somnului pare a fi un factor foarte esential pentru cresterea testosteronului din organism.In general,somnul pare a fi asociat cu nivelurile de testosteron din organism.Puterea corelatiei dintre somn si testosteron nu este remarcabila,dar studiile au observat o forma de relatie dintre acestea.Un studiu sugereaza ca acest lucru poate fi mai orientativ de chronotip decat timpul total de somn,cu toate acestea,aceste doua elemente coreleaza independent.
Un studiu efectuat pe barbatii tineri,cu o rutina de 8 ore de somn pe noapte in general,li se taie 3 ore din timpul alocat somnului pentru o perioada de 5 zile in care se observa ca testosteronul este redus cu o medie de 10,4% fata de situatia initiala,cea in care tinerii se odihneau 8 ore pe noapte,sugerand ca lipsa somnului este in masura sa influenteze nivelurile de testosteron din corp.
Hormoni de crestere
Un puls mare al hormonilor de crestere are loc la scurt timp dupa ce adormi.Secretia ansamblului hormilor de crestere pare a fi mai mare in randul tinerilor in raport cu persoanele in varsta.Somnul fiind foarte important pentru noi oamenii,deoarece ne ajuta sa ne dezvoltam atat fizic cat si psihic.
In concluzie,somnul este esential vietii.Studiile efectuate pe animalele de laborator in cazul asta,au murit.Nici oamenii nu sunt imuni la efectele lipsei de somn care le ameninta traiul.Un sondaj condus de American Cancer Society concluzioneaza faptul ca oamenii care dorm mai putin de 6 ore pe noapte sau care dorm mai mult de 9 ore au avut o rata a mortii cu 30 % mai mare decat cei care dorm in mod obisnuit 7-8 ore.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu