Prima piramida alimentara a fost creeata de suedezi si a fost o inventie dictata de necesitate mai mult decat orice altceva.In anii 1970 suedezii erau ingroziti de preturile mari ale alimentelor,astfel Guvernul de la acea vreme a cerut Comitetului Nationat de Sanatate sa vina cu o solutie pentru aceasta situatie in care alimentatia populatiei avea de suferit.In 1972 a fost creata o lista cu alimente de baza si alimente suplimentare,prin care alimentele de baza erau acelea ieftine si hranitoare iar alimentele suplimentare erau cele care aduceau un aport de vitamine si minerale in plus fata de ce se regasea in prima grupa.
Anna Britt Agnsater,care lucra pentru Uniunea Cooperativelor Suedeze,este cea care a dus ideea un pas mai departe.Desi ideea celor doua grupe era una buna,Anna a vrut sa o imbunatateasca printr-un model triunghiular astfel incat portiile sa fie mai bine reprezentate vizual.Piramida a fost publicata in revista anuala a Cooperativei in 1974 sub titlul "Alimente hranitoare la preturi acceptabile."
Piramida avea in cadrul alimentelor de baza alimente esentiale precum : laptele,branza,untul,painea,cerealele si cartofii.In partea superioara,mai mult de o treime,era reprezentata de fructe si legume si doar varful continea carne,peste si oua.Comitetul de sanatate suedez s-a dezis imediat de o astfel de ilustrare,dar piramida Annei Britt Agnsater a devenit in scurt timp foarte populara si a fost reprodusa in alte tari scandinave,Germania sau Japonia.
In 1992,Departamentul de Stat pentru Agricultura din SUA este de parere ca aceasta piramida nu esti completa si vin cu propria lor varianta,mai apropiata de cea pe care o cunoastem azi.
Dupa cum bine puteti observa,baza piramidei era formata din grupul cerealelor,a painii,a orezului si a pastelor,era urmat de grupul format din parti aproape egale de legume si fructe,apoi grupurile lactatelor si a proteinelor,in parti egale,iar varful,adica alimentele folosite doar din cand in cand,era reprezentat de uleiuri si dulciuri.
De la aparatia ei,aceasta piramida alimentara a suferit mai multe schimbari si imbunatatiri,prin cresterea proportiilor de legume si fructe si prin crearea de grupuri diferite pentru lactate si proteine.
In 1998,cercetatorii din Bruxelles au propus o alta varianta a piramide,pentru ca in 2002,cei de la Harvard sa promoveze o alta versiune.Finalmente,anul trecut,in 2008,aceiasi cercetatori de la Harvard au schimbat structura piramidei alimentare,in lumina noilor informatii legate de alimentate,rezultate din cercetarile intreprinse in ultimii ani.Mai jos aveti piramida alimentara a celor de la Harvard :
Organismul omenesc este deosebit de complex,depinde de geneticul fiecaruia,imaginea de mai sus trebuie inteleasa numai ca un ghid general asupra alimentatie,o dieta potrivita este una care este specifica fiecarui individ.Desi pur orientativa,piramida alimentara ofera informatii extrem de utile referitoare la alimentele pe care ar trebui sa le consumam zilnic si mai ales la proportiile in care acestea ar trebui sa fie continute in cantitatea de hrana a unei zile.
Iata 6 sfaturi generale pentru o dieta sanatoasa,pe care le redam in continuare :
1.Faceti zilnic exercitii fizice sau miscare (cel putin). O dieta sanatoasa se bazeaza pe efort fizic zilnic,care sa arda din caloriile asimilate si sa mentina greutatea corporala.
2.Fiti atenti la calitatea alimentelor,iar nu la cantitatea acestora.Piramida alimentara nu mentioneaza numarul de grame din fiecare aliment pe care ar trebui sa-l consumam zilnic,ci prescrie o reteta generala a ceea ce ar trebui sa mancam zilnic.
3.Bazati-va alimentatia pe legume si fructe.O dieta bazata pe fructe,legume,cereale integrale si seminte este una de urmat cu toata increderea.
4.Nu luati de bun modelul american,carnea rosie,cerealele rafinate,cartofii,bauturile cu mult zahar nu sunt dintre cele mai bune alimente pentru organism.
5.Luati multivitamine si un supliment de vitamina D. Vitamina D mai este produsa si de organism,in prezenta luminii solare.
6.Cea mai importanta regula dupa parerea mea : NU CONSUMATI ALCOOL sau cel putin,nu consumati in cantitati mari sau foarte mari.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu