Organizatia Mondiala a Sanatatii a propus in 1946 definitia urmatoare : "Sanatatea este o stare pe deplin favorabila atat fizic,mintal cat si social si nu doar absenta bolilor sau a infirmitatilor". Mai tarziu a fost inclusa in aceasta definitie si "capacitatea de a duce o viata productiva social si economic".
Ingrijirea sanatatii
Ingrijirea sanatatii este stiinta sau practica dirijata pentru diagnosticul,tratamentul si preventia bolilor.In statul modern ingrijirea sanatatii este integrata in sistemul de sanatate administrat si reglementat de guverne,accesul cetatenilor la sistemul de sanatate,si deci la ingrijirea sanatatii,variaza de la o tara la alta.
Sanatatea in Romania
Sanatatea este in general saraca dupa standardele europene,precum si accesul este limitat in multe zone rurale.In anul 2001 cheltuielile de sanatate au fost egale cu 6-5 % din produsul intern brut.In 2005 erau 1.9 medici si 7.7 paturi de spital la 1000 de persoane.Sistemul este finantat de Comisia Nationala a Fondului de asigurari sociale de sanatate,la care angajatorii si angajatii fac contributii obligatorii.Asigurarile private de sanatate se dezvolta incet.Pentru ca finantarea publica a scazut,aproximativ 36 % din populatie cheltuieste pentru asistenta medicala din buzunar.Frecvent este platita mita pentru a obtine un mai bun tratament,"bacsisul" pentru asistenta care se ocupa de schimbarea lenjeriei sau de medicatie este ne-oficiala si obligatorie.
Cele mai frecvente cauze de deces sunt bolile cardiovasculare si cancerul.Bolile transmisibile cum ar fi sifilis,hepatita virala,tuberculoza sunt mai des intalnite decat in restul Europei.Incidenta virusului "sindromul imunodeficientei dobandite" (HIV/SIDA) este de mai putin de 0.1 %.Cu toate acestea,ratele ridicate de boli venerice,lipsa de educatie spre prevenirea HIV si cresterea consumului de droguri intravenoase sunt factori care ar putea duce la cresterea ratei substantial in viitor.Numarul de cazuri de SIDA de pediatrie este unul dintre cele mai mari din Europa,din cauza transfuziilor nesigure de sange si de inocularea procedurilor pentru copii in spitale si clinici in ultimii ani din timpul epocii comuniste.In 2006,un procent estimat de 7200 de romani sub 20 de ani au fost infectati in acest mod.
Infrastructura de sanatate din Romania
In mai 2010,Guvernul avea in plan sa inchida 150-200 de spitale din cele aproximativ 450 existente in intreaga tara,iar personalul din unitatile medicale va fi redistribuit,in functie de nevoi,decizia fiind luata in urma discutiilor cu Fondul Monetar International. De asemenea,spitalele vor fi clasificate in patru categorii:
- Pentru boli cronice
- Pentru boli acute
- Pentru ingrijiri sociale
- Pentru ingrijiri ale persoanelor varstnice
In mai 2010,spitalele din Romania aveau acumulate datorii de peste 100 de milioane de euro catre furnizorii de medicamente.
Spitale Romanesti
- Spitalul Coltea din Bucuresti,a fost construit de catre Mihai Cantacuzino intre 1701-1703,compus din mai mult cladiri,fiecare cu cate 12-30 de paturi,o biserica,trei capele,o scoala a medicilor si a profesorilor de case.
- Spitalul Pantelimon a fost ridicat in 1733 de Grigore II Ghica.Suprafata de teren a Spitalului Pantelimon a fost de 400.000 m².Spitalul a avut in inventar o casa de boli infectioase si o casa pentru persoanele cu handicap.
- Spitalul Sf.Spiridon din Iasi,inaugurat in 1755,era descris intr-un document al vremii de la 1.01.1757,drept cel mai mare spital din Moldova si Tara Romaneasca.Astazi este al doilea spital ca marime din Romania.
- Spitalul Filantropia.A avut o capacitate de 70 de paturi si a fost construit in 1806-1812,in timpul ocupatiei ruse.
- Spitalul Brancoveanu a fost inaugurat in 1830.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu